Haziran 06, 2010

Sokrates der ki, "Akıllı olun, sikerim!'

Ay dostlar, birazdan öğreneceğiniz bilgiler belki birçoğunuzu, özellikle felsefeye gönül vermiş olanları hayal kırıklığına uğratacak belki ama, doğruları bilmek hakkınız diye düşünüyore.

Bundan yaklaşık olarak 2500 sene evvel yaşanmış bir olaydan bahsedeceğim size, yer büyük ihtimalle Atina, saat bence güneşin battı batacağı sıralar filandır ve mevsim yaz, sanıyorum o dönemlerde yazdan başka mevsim yaşanmıyordu bu filozoflar diyarında, zira beyaz bir çarşaf dışında resmedilmeyen bu güzel insanların kışın ne bok yediğini kimse bilmemekte...neyse konumuza dönelim.

Sokrates, almış karşısına Platon'u anlatıyor da anlatıyor.Biliyorsunuz ki Sokrates yazılı bir eser bırakmadı, çünkü "ben anlatırım aga, dinlersen dikine, dinlemezsen sikime kadar..." diyebilen bir insan kendisi.

Ve bu anlatmalar arasında, Platon'un mal mal bakmasına sinirleniyor ve Platon'a doğru yaklaşıp, bağırıyor:
-O kadar salaksın ki Platon...Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğindir!

Tabi herkesin ortasında Sokrates, Platon'u böyle azarlayınca, Platon güceniyor:

-Ama hocam.
-Sikerim lan hocanı da seni de, diyor ve ayaklarına dolanmış çarşafı bir eliyle kaldırıyor ve mekanı terk ediyor Sokrates.Tabi mekan dediysekte böyle taşlardan bir tribün gibi bişey var, çayır çimen filan, yine böyle taşlar maşlar, garip bir ortam yani.

Başta da dediğimiz gibi Sokrates yazılı birşey bırakmadığı için onun öğretilerini Platon yazıyor ve günümüze kadar gelmesini sağlıyor.
Platon o günün, gecesinde evinde mum ışığında yazma işine koyuluyor.Tabi Platon'un ailesi o zaman çok fakir, bazen Platon mumda bulamıyor, apartmanın koridorundaki mumla aydınlanıyor filan...neyse.

Platon yazıyor yazıyor, geliyor sonunda o kendinin aşşağılandığı bölüme:

"Sokrates: 'Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediği... diye bekliyor Platon sonunda delleniyor, 'ğim' lan 'ğim', sen bilmiyorsun birşey boklu Sokrat, sikerim seni de bildiklerini de diyor ve Sokrates'in kendini aşşağıladığı sözü 'Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir.' olarak yazıyor kuş tüyü kalemiyle...

Ve evet Sevgili felsefe severler siz de bunu kafanıza göre yorumluyorsunuz ya Sokrates'in de, Platon'un da kemikleri sızlıyor şerefsizim.

8 kişicik 'iyiki varsın Vodvil' didi.:

Adsız dedi ki...

Oy sana bayılıyorum vodvil!

Adsız dedi ki...

:) eğlendim vallahi

littleiv dedi ki...

eheh güzelmiş valla :)

Neyin Pesindesin dedi ki...

yavşak Plüton.

victoria dedi ki...

olum nerdesin :(

VodviL dedi ki...

burdayım da yazmıyorum artık, okuyorum sadece. belki yazarım ama henüz diğil. twittera filan takılıyorum :)

Seçkin Deniz dedi ki...

blogunuzu yeni keşfettim.
enfesmiş bu yazı:)

Anneanne usulü notebook testi

Adsız dedi ki...

Hhahah:D Acaba şapşal mısın:D Şapşala kızma nolurr, çok sevdim yazını :)

Yorum Gönder

Küfür de edebilirsin, serbest.